Complete Skincare

Praktijk voor huidverbetering

Acne

Wat is acne:

Acne berust op een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfolikels). Acne komt vaak voor in het gezicht, nek, hals, schouders en rug. Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren en rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de andere is het een uitgebreide huidaandoening die veel psychische problemen kan geven en het plezier in het dagelijkse leven kan verminderen.

 

Hoe ontstaat acne?

De talgklieren (vooral in het gezicht en op de rug) worden groter en produceren meer huidsmeer of talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Indien er teveel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen  mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier, waardoor deze nauwer wordt. In de talgklieren bevinden zich bacteriën die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking, hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.


Oorzaken van acne:

Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren. Meestal gaat het dan om contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals bepaalde cosmetica. Verder moet gedacht worden aan oliehoudende of chloorhoudende producten in bepaalde beroepen en industrieën. Ook mechanische factoren (druk en wrijven) kunnen een bestaande acne verergeren. Voorbeelden hiervan zijn acne onder de kinrand van een helm en op het voorhoofd onder een voorhoofdsband. Ook hormonen hebben veel invloed op acne zoals in de puberteit, zwangerschap, langdurig ziek, medicijn gebruik en de overgang.


Acne kan niet ontstaan door:

  • verkeerde voeding denkend aan varkensvlees, chocolade
  • een tekort aan vitamine
  • slechte hygiëne
  • transpiratie

 

Hoe kunt u het beste een acne huid verzorgen.

Acne is dus niet van de ene op de andere dag te genezen. Acne vulgaris gaat pas over als de androgene hormonen in balans zijn. Tot die tijd is de acne wel te behandelen, zodat de huid rustig blijft en littekenvorming kan worden beperkt. Het is ook raadzaam niet van het ene naar het andere product over te stappen, het duurt nu eenmaal even voordat je resultaat ziet van een product (dit geldt voor ieder huid en product). Vaak zijn cosmetica producten die u koopt in de drogisterij niet geschikt voor de acne huid. Ze drogen de huid uit waardoor het lichaam nog meer talg gaat produceren. Als producten te vet zijn sluiten ze de huid weer af en daardoor ontstaan nog meer ontstekingen. Wij raden u dan ook de producten te gebruiken die wij u adviseren.


De behandeling:

Aan een acne huid moet je eigenlijk zo min mogelijk doen. Het is heel belangrijk om de huid goed te reinigen en een niet afsluitende crème te gebruiken. Het is ook heel belangrijk om de huid diep te laten reinigen door een specialiste om littekens te voorkomen. Dit doen we in een acne behandeling met aangepaste producten die hiervoor speciaal ontwikkeld zijn. Het is heel belangrijk om deze behandeling thuis voort te zetten.