Elektrocoagulatie

Elektrocoagulatie kan bij de volgende indicaties toegepast worden:

  • Milliën
  • Steelwratjes
  • Dermatosis papulosa nigra
  • Teleangiëctasieën
  • Rosacea

Hieronder volgt een uitleg over deze huidaandoeningen en de behandeling ervan.

Madelinde in de behandelruimte

Miliën

Miliën, ook wel gerstekorrels genoemd, zijn veel voorkomende cysten van de huid. Meestal gaat het om talrijke, speldenknopgrote verhevenheden die vooral op de droge huid voorkomen, met name rond de ogen. Het gaat hier om zeer oppervlakkige cysten in de follikels die gevuld zijn hoornmassa (dode huidcellen). De oorzaken zijn uiteenlopend en de miliën verdwijen vaak spontaal. Elektrocoagulatie kan de oplossing zijn wanneer de afwijking niet spontaal verdwijnt. M.b.v. een heel dun heet naaldje wordt de miliën aangeprikt waardoor de inhoud week wordt en door het lichaam wordt afgevoerd. Miliën kunnen ook verwijderd worden door het inkerven van het bovenste huidlaagje, waarna de hoornmassa eruit kan worden geduwd.

 
Miliën

Steelwratjes

Steelwratjes komen vaak voor in het gelaat, op de hals en onder de oksels. Ze zijn daardoor ontsierend en/of irriterend. Ze zijn makkelijk en snel te verwijderen d.m.v. elektrocoagulatie.

Het steelwratje wordt doorgesneden met een dunne hete naald. Er kan een klein korstje ontstaan dat na enkele dagen vanzelf afvalt.

Steelwratjes
Dermatosis papulosa nigra
Dermatosis papulosa nigra-2

Dermatosis papulosa nigra

Deze kleine donkerbruin tot zwart gekleurde goedaardige tumortjes komen voor bij mensen met een gepigmenteerde huid. De afwijking komt met name voor in het gelaat en op de hals en geeft vooral cosmetische klachten. De aandoening behoort tot de normale fysiologische veranderingen van de huid en komen met name op oudere leeftijd voor.

Deze huidoneffenheden zijn goed te verwijderen met elektrocoagulatie. Met een hete dunnen naald worden ze weggebrand, waarna een klein korstje kan ontstaan dat na ongeveer een week zal verdwijnen. Bij een groot aantal tumortjes kan het zijn dat er meerdere behandelingen nodig zijn. De behandelingen zullen dan met een tussentijd van 14 dagen op elkaar volgen. Zo heeft de huid de tijd om te herstellen/genezen.

NB: Omdat de te behandelende huid en dermatosis papulosa nigra beiden veel pigment bevatten, bestaat er een kleine kans dat er na de behandeling een licht vlekje te zien is. Dit kan een paar weken aanhouden maar verdwijnt meestal. Bij pigmentvlekken gebruik ik de IPL laser om deze te behandelen.

 

Teleangiëctasieën / spidernaevus

Teleangiëctasieën zijn chronisch verwijde haarvaatjes die meestal voorkomen op de wangen en makkelijk te behandelen zijn d.m.v. elektrocoagulatie. Met een heel dun naaldje wordt enkele seconden stroom gegeven in het haarvaatje, waardoor het stolt (dicht wordt gebrand) en het bloedvaatje niet meer zichtbaar is. Er kan zich een klein korstje vormen dat gemiddeld na 3 tot 5 dagen weg is. De behandeling is wat gevoelig, maar verdoving is meestal niet nodig.

Na de behandeling zal de huid enige tijd rood zien. Het beste is om na de behandeling niets aan de huid te doen. Na 1 behandeling zullen nog niet alle vaatjes behandeld zijn, meestal zijn er wat meerdere behandelingen nodig.

De behandelingen zullen dan met tussentijd van 14 dagen op elkaar volgen zo heeft de huid de tijd om te herstellen/genezen. De spidernaevus is een soort spinnetje van bloedvaatjes dat meestal op de wangen, neus of onder de ogen voorkomt. Een spidernaevus is meestal na een behandeling effectief verwijderd.

Bij een groot aantal teleangiëctasieën gebruik ik de IPL laser om deze te behandelen.

 
Teleangiëctasieën / spidernaevus
Teleangiëctasieën / spidernaevus

Rosacea

Als telegiëctasieën voorkomen in combinatie met erytheem (roodheid) en paulopustels (puisten) spreekt men van rosacea. Rosacea is aanvankelijk een vluchtige, maar op den duur een blijvende roodheid in het gelaat als gevolg van verwijding van de oppervlakkig huidbloedvaatjes. Door chronische stuwing in de huid komen ook andere huidveranderingen voor zoals: papels, pustels en teleangiëctasieën. Deze aandoening, die zich na het 30ste levensjaar kan ontwikkelen, komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Zodra de ontstekingen  niet meer op de voorgrond staan kunnen de teleangiëctasieën behandeld worden d.m.v. elektrocoagulatie.

Over de oorzaak van het ontstaan van rosacea in nog niet zoveel bekend. Wel bekend zijn de factoren die de reeds bestaande huidaandoening kunnen verergeren (dit geldt ook voor het afzonderlijk voorkomen van teleangiëctasieën):

 
Rosacea

Inwendige vasodilaterende (vaatverwijdende) factoren:

  • Specerijen – voedingsmiddelen die sterk gekruid zijn of er warm zijn vergeren tijdelijk de verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes
  • Alcohol – ook alcohol verergert tijdelijk de verwijding van de oppervlakkige huidbloedvaatjes
  • Emoties en stress – door emoties worden de bloedvaten tijdelijk sterk verwijd en ontstaan de bekende ‘vlekken in de hals en gelaat

Uitwendige agressies:

  • Vasodilaterende klimaatfactoren – UVA, UVB en infrarood stralen van het zonlicht en plotselinge temperatuursverschillen ( de overgang van kou naar warmte zorgen voor verergering
  • Geneesmiddelen vaatverwijdende medicatie zullen de bestaande rosacea/telegiëctasieën doen verergeren. O.a. medicijnen die vaak worden voorgeschreven aan oudere mensen met vernauwing van de vaten. Ook corticosteroïdencrèmes verergeren teleangiëctasieën.

Wat kunt u zelf doen?

Thuis kunt u de huid behandelen met goede huidverzorging. De huid heeft verder rust nodig en moet eigenlijk zo min mogelijk geïrriteerd worden. Vermijdt dus rokerige ruimtes, wisselende klimaatverschillen, gekruid eten, alcohol en vaatverwijdende medicatie.

Het is raadzaam deze behandeling in het voor- of najaar te doen met een buitentemperatuur tussen de 6 en 20 graden.

LET OP: MET DEZE BEHANDELING DOEN WE AAN SYMTOOM BESTRIJDING EN GEEN OORZAAK BESTRIJDING

Afspraak maken?

Wil je een afspraak maken voor een behandeling? Maak dan direct een afspraak via het formulier. Heb je nog vragen of weet je niet welke behandeling je moet kiezen? Neem gewoon even contact op.